Oma weet wel what’s up KIEFF

Foto door Megan Bruinen

Scroll this

De vier jonge gasten van de Oegstgeester/Rotterdammer band KIEFF stappen de WW in Leiden binnen, “Bijzonder dat we met z’n vieren zijn”, meldt zanger en gitarist Michiel Thompson. Achter deze relaxte houding van de band schuilt een hardwerkende formatie die elke show probeert te slopen. Volgens de jongens zelf hanteren ze een psychedelische-post-punk-schwjenkie-rock stijl en drijven ze weg in de echo en galm effecten. Met nieuwe EP Noise/Relapse op zak en een volgende in de making, gooit de band hoge ogen in de Nederlandse undergroundscene.

Bandleden van links naar rechts: Bart van der Ven, Jasper Werij, Milo Mooi Wilten. En daaronder Michiel Thompson. Foto door Megan. Bruinen

KIEFF bestaat uit:
Bart van der Ven – Drums
Milo Mooi Wilten – Bass en zang
Jasper Werij – (lead?) gitaar en zang
Michiel Thompson – gitaar en zang

Hoe is KIEFF ontstaan?
Michiel: “Bart en ik zaten al in een band genaamd No Future Kids, tijdens de soundchecks zaten we veel te kloten met sounds die we zelf harder vonden. We hebben toen Milo gevraagd om te komen bassen, na een keer repeteren was het meteen aan. Dit was in november 2015, het ging eigenlijk heel goed met z’n drieën. Nadat we de Popronde hadden gedaan kwam Jasper erbij.”
Jasper: “Eigenlijk heb ik eerst een stuk of drie shows halfnaakt op het podium gezeten, met een biertje in m’n hand, toen vroegen ze of ik een keer mee ging jammen. De rest is historie.”
Bart: “Ja maar, de laatste EP die we hebben uitgebracht bestond al uit liedjes die we geschreven hadden voor Jasper erbij kwam. Die hebben we toen in de studio opgenomen.”

Waar komt de bandnaam vandaan?
Allen: “Van Keith Richards, en wiet.”
Michiel: “De band heette eerst Kief, maar dan krijg je blijkbaar weinig hits online. Dus hebben we er een F achter geplakt.”
Bart: “De bandnaam doet ons wel eer aan, maar het is ook een goede grap.”

Hoe zijn jullie in de Nederlandse band scene terecht gekomen?
Michiel: “We hebben veel geluk gehad, de eerste demo, Kieff Richards, was al een tijdje uit, maar daar hebben we wel 50 shows op kunnen spelen.”
Bart: “Ook door te spelen met bands als Iguana Death Cult, Pizza Knife, Roda Lits en The Homesick. We hebben sinds kort een boeker die ons helpt, maar daarvoor mailden mensen ons gewoon.”
Milo: “We hebben onze eerdere EP opgenomen bij Geertruida, daar beviel het ons ook heel goed. Als je daar ingeschreven staat als band helpt dat natuurlijk ook mee.”
Michiel: “Dankzij Mishal hebben we daar kunnen opnemen, shout-out naar hem.”

Foto door Megan Bruinen.

Waar halen jullie inspiratie vandaan?
Milo: “Inspiratie?”
Michiel: “Bands zoals Metz en Sonic Youth.”
Jasper: “De laatste EP, Noise/Relapse, is zeker met een bepaalde vibe geschreven die DIIV ook heeft, het bestaat uit een mix van leipe dingen die bij elkaar zijn gegooid.”
Bart: ”We halen ook inspiratie uit veel Nederlandse bands, die hebben een bepaalde sound. Wij gaan automatisch ook meer in die sound zitten.”
Jasper: “Als je met elkaar samen speelt, tijdens een bandavond bijvoorbeeld, beïnvloedt je elkaar zeker onbewust.”

De EP Noise/Relapse haalt ook inspiratie uit Star Wars, maar wat is nou de beste Star Wars film?
Allen: ”Episode 3, sowieso, die is echt goed.”
Jasper: “Ik heb eigenlijk lang niet genoeg Star Wars gekeken om dit te beoordelen.”
Bart: “Die battle tussen Anakin en Obi-Wan maakt de film zoveel beter.”
Michiel: “Vooral hoe Anakin enorm boos wordt in de prequels is zo grappig, altijd zo’n sentimentele jongen. Eigenlijk zijn ze allemaal heel fout, vooral de scene overgangen, maar wel memorabel genoeg om over te schrijven.”

Het liedje Daddy’s Gay But That’s Okay heeft vind ik de meest memorabele titel van de EP. Waar gaat het over?
Milo: “Dat is letterlijk het enige liedje met een achterliggende gedachte. Het beschrijft het verhaal van een kennis van ons.”
Michiel: “Het liedje gaat over een vriend van vroeger waar ik mee om ging. Ik kreeg van hem in de pauzes altijd een vriendschappelijke beating. Op een gegeven moment vertelde mijn ma dat zijn vader al een tijdje een jongere partner had. Die kennis van me had het er moeilijk mee. Best een sad verhaal nu ik erover nadenk.”
Jasper: “We spelen dat nummer ook niet meer live, omdat de vibe toch wel minder voelt.”

Als iemand met weinig verstand van jullie muziek vraagt hoe de band klinkt, zoals jullie oma’s, hoe leggen jullie dat uit?
Michiel: “Oma weet wel what’s up, we hebben heel lang bij haar thuis in de schuur gerepeteerd. Minstens een jaar met KIEFF en drie jaar met No Future Kids.”
Bart: “Uiteindelijk zijn we weg gegaan door de buurman, hij kon het mentaal niet meer aan.”
Michiel: “Mijn broertje noemde het post-punk-schwjenkie-rock. We gebruiken ook veel effecten zoals echo tijdens de zang en gitaarpartijen. Jaap van The Homesick vertelde me dat ik dat effect beter over de microfoon kon gebruiken. Fuck teksten, je hoort alleen melodie en echo.”

Wat is de beste show die jullie gespeeld hebben?
Jasper: “Pacific Parc in Amterdam, toen hadden we een zieke moshpit.”
Michiel: “Als mensen zo losgaan op je muziek is dat echt cool. Er waren ook zo enorm veel mensen.”
Bart: “Voor mij was dat wel een flut avond. Ik ben altijd Bob want de rest heeft geen rijbewijs. Iedereen was gewoon straalbezopen en ik zat er nuchter tussen.”
Jasper: “Oké, geen Bob meer dus. We blijven vanaf nu pitten waar we spelen.”

Foto door Megan Bruinen.

Hoe ziet jullie schrijfproces er uit?
Allen: “Jammen.”
Milo: “Die hebben we niet. We gaan repeteren en dan komt het allemaal vanzelf.”
Jasper: “Laatst gingen we iets te eten halen, toen we terugkwamen had Michiel iets bedacht. Daarop gaan we dan verder spelen.”
Bart: “Het hangt in de lucht. Vergelijk het met allemaal kleine babyliedjes die we telkens moeten opvoeden.”
Michiel: “Ik weet zeker dat het niet in onze handen ligt. Als we proberen te schrijven lukt het niet, het moet een jam proces blijven.”
Bart: “Meestal komen we tijdens zo’n repetitie te laat, dan gaan we maar roken. Na het roken gaan we de hele dag jammen en tussendoor wat eten.”
Milo: “We repeteren elke zondag in Den Haag, omdat het tussen Rotterdam, Jaspers woonplaats, en Leiden ligt. Dus een stuk handiger voor iedereen.”
Michiel: “Maar als we een optreden hebben, dan repeteren we wel gericht de set.”

Hoe proberen jullie relevant te blijven als nieuwe band in de scene?
Jasper: “KIEFF is eigenlijk iets geworden waar iedereen ideeën in kan gooien.”
Michiel: “We proberen veel vage dingen met de nummers te doen zonder dat het uiteindelijk ontoegankelijk wordt. Dat gaat ons gelukkig best makkelijk af.”
Milo: “De nieuwe EP bestaat vooral uit liedjes die door alle vier van ons zijn geschreven. Het niveau ligt een stuk hoger dan de eerdere EP’s.”
Bart: “Onze werktitels zijn dan ook meestal Goede Pokoe of Surf Pokoe 2.0.”

Wat wil KIEFF nog bereiken in 2018?
Michiel: “Sowieso die EP uitbrengen en dan nieuwe liedjes blijven schrijven.”
Jasper: “Het gaat nu best wel lekker, dus het tempo mag een stuk hoger.”
Milo: “Een imago change?”
Bart: “Blijven spelen met KIEFF, zoveel mogelijk shows doen en chillen.”

Denk je nou na dit interview ”Wat in godsnaam is Post-punk-schwjenkie-rock?”? Ga even naar de Bandcamp pagina van KIEFF of check ook even de Facebook pagina.

 

Submit a comment

%d bloggers like this: